На официална церемония в Президентството на Република България бяха отличени победителите в 18-то издание на Международния конкурс по програмиране CodeIT. Конкурсът се организира от софтуерна компания Мусала Софт под патронажа на президента на Република България Румен Радев.

Победител в генералното класиране е Мартин Копчев от Габрово. На второ място е  Виктор Терзиев от София, а на трето – Тодор Бончев от Враца.  В класирането за младежи, първи стана Благойче Павлески от Прилеп, Македония. На второ място се класира Виктор Кожухаров от Русе, а трети се нареди Дориян Лендвай от Поповача, Хърватия.

И тази година ERP.BG подкрепи международния ИТ конкурс, като част от дългосрочната си политика за подкрепа на образованието по информационни технологии. Представителите от страна на софтуерната компания Наталия Футекова – управляващ съдружник на ERP.BG и Анастас Шопов – мениджър бизнес развитие, наградиха победители в конкурса и изразиха подкрепата си към инициативата на Мусала Софт.

ERP.BG разработва стратегия за сътрудничество с образователните институции и научните организации в България, която стартира още през 2007г. Целта й е да гарантира обучение с конкурентна подготовка на световно ниво, в действие. Екипът на компанията е убеден във важността на обучението в сферата на ERP (Enterprise Resource Planning) у нас. Предвид нарастващото значение на този клас решения за бизнеса, познанието за тях вече се превръща в ключов елемент от програмата на редица специалности в сферата на информационните технологии, бизнес управлението, маркетинга, финансите и икономиката.

В приветствената си реч към финалистите в Международния конкурс по програмиране CodeIT, държавният глава Румен Радев заяви: „Бъдещето на икономиката е във високите технологии, а те се основават на цифровите технологии и информатиката. Затова надеждата ни е във вас“. Той благодари специално на организаторите от Мусала Софт, както и на партньорите и приятелите на конкурса и допълни: „Пожелавам на състезанието CodeIT с подкрепата на всички вас да множи своите успехи, да привлича все повече млади хора, да разширява областта на знанията, в които се състезавате, да допринася за по-високо ниво на образование и наука в България и на Балканите.“

На събитието присъстваха представители на академични институции, представители на неправителствени организации в областта на информационните технологии, спонсори и партньори на състезанието.

Традиционно всяка година финалистите в Международния конкурс по програмиране CodeIT имат възможността да се срещнат с известен гуру на състезателното програмиране. Специален гост на конкурса тази година беше Иван Катанич от Хърватия, дългогодишен състезател по програмиране, заслужил множество отличия от международни олимпиади и конкурси, включително златен медал от IOI и два сребърни медала от ACM ICPC. Той изнесе лекция пред финалистите в CodeIT и разговаря с тях за всичко, което им беше интересно да научат от един гуру на състезателното програмиране. Катанич подготвя учениците от отбора по информатика на Хърватия и е автор на задачи за състезания.

CodeIT е едно най-старото състезание по програмиране в света и най-елитният частен конкурс по информатика у нас, който традиционно се провежда под патронажа на Президента на Република България. С изключение на финала, всички предварителни кръгове са неприсъствени и се провеждат онлайн през сайта на конкурса. Освен общото класиране, има отделно “Junior” класиране за ученици до 8 клас.

Класиране на 12-те финалисти от Сезон 2017-2018:

1 място: Мартин Копчев (Габрово, България) – 8 клас в Природо-математическа гимназия „Акад. Иван Гюзелев“, гр. Габрово

2 място: Виктор Терзиев  (София, България)  – 12 клас в Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски“

3 място: Тодор Бончев (Враца, България) – софтуерен разработчик в международна компания

4 място: Алекса Плавшич (Крагуевац, Сърбия) – 2 курс студент в Рачунарски факултет в  Белград, Събрия

5 място:  Радослав Димитров (Пловдив, България) – Образцова математическа гимназия „Акад. К. Попов“, гр. Пловдив

6 място:  Емил Инджев (Русе, България) – 12 клас в ПМГ „Баба Тонка“, гр. Русе

7 място: Станислав Николов (София, България) – 10 клас, Софийска математическа гимназия  „Паисий Хилендарски“

8 място: Виктор Лучич (Сомбор, Сърбия) – 11 клас в гимназия „Велико Петрович“

9 място: Вилим Лендвай (Поповача, Хърватия) – 4 курс в XV гимназия в Загреб, Хърватия

10 място: Душко Обрадович (Сомбор, Сърбия) – преподавател в гимназията в Сомбор (High School of Sombor)

11 място: Петър Няголов (Русе, България) – 11 клас в ПМГ „Баба Тонка“, гр. Русе

12 място: Антъни Господинов (Ямбол, България) – 10 клас, Природо-математическа гимназия  „Атанас Радев“

Класиране CodeIT Junior 2017/2018:

1 място:  Благойче Павлески (Прилеп, Македония)  – ООУ „Кире Гаврилоски Яне“

2 място: Виктор Кожухаров (Русе, България) – 9 клас в ПМГ „Баба Тонка“, гр. Русе

3 място: Дориян Лендвай (Поповача, Хърватия) – 8 клас в Основното училище в Поповача

4 място: Георги Петков (София, България) – 8 клас, Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски“

5 място: Румен Михов (Ямбол, България)  – 8 клас, Природо-математическа гимназия  „Атанас Радев“