Сроковете за изпълнение на новата наредба за касовите апарати и софтуерите за управление на продажби са доста кратки – фирмите, регистрирани по ДДС трябва да са готови до 31-ви март, а останалите – до края на юни. Текстовете на наредбата обаче все още са неясни и оставят доста възможности за различни тълкувания, които трябва да получат своя конкретен отговор. Това каза Иван Аржентинскиуправляващ съдружник на ERP.BG и създател на ERP платформата EnterpriseOne, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Основен елемент от новите разпоредби е да се предотвратят всякакви злоупотреби – да няма възможност за отмяна на фискални транзакции, коментира Аржентински. Изпълнението им винаги е свързано с услуги в реално време, добави той.

Вече не може продажбата да се отчита в софтуер и след това да последва отчитане и на касов апарат. Работата ще се извършва изцяло в режим „фискален принтер“, което на практика води до преустановяване на ползването на старите касови апарати“.

Друга промяна, която гостът изтъкна, е създаването на одиторски профил на представителите на Националната агенция по приходите (НАП), който те да могат да използват при проверка, за да влязат в базата данни на задълженото лице и да видят преминалите транзакции.

По настоящем на практика 100% от компаниите у нас нямат изисквания сертифициран предварително софтуер от НАП, посочи още Аржентински.

Трябва да се има предвид, че с новата наредба практически някои от утвърдените през годините бизнес практики вече са забранени. Компаниите изцяло ще трябва да променят процесите си“.

Вижте целия разговор във видео материала

Информация и снимка: Bloomberg TV Bulgaria