На официална церемония в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ бяха отличени победителите във финала на 19-то издание на Международния конкурс по програмиране CodeIT.bg, Сезон 2018-2019 (http://codeit.bg/). Конкурсът се организира от софтуерна компания Мусала Софт под патронажа на президента на Република България Румен Радев.

За поредна година най-старото частно състезание по програмиране в света събра едни от най-блестящите млади таланти в София. През сезона участваха над 200 състезатели от 17 държави, сред които Сърбия, Хърватска, Украйна, Румъния, Северна Македония, Египет, Индия, Република Южна Африка, Иран, Русия и др. До финала достигнаха дванадесет състезатели от основното и петима от младежкото CodeIT класиране.

За първа година състезанието излъчи двама победители – Мартин Копчев, 9 клас при ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“, гр. Габрово и Антъни Господинов, 11 клас в ПМГ „Атанас Радев“ и Школа по информатика „Шикови“, гр. Ямбол.

Тържествената церемония традиционно събра освен финалистите, представители на всички компании и институции, които помагат за организирането на конкурса, сред които е и софтуерната компания ERP.BG, представена от доц. д-р Наталия Футекова.

„Нашата компания е ангажирана с много образователни инициативи и проекти, насочени към развитието и подготовката на младите хора за успешна професионална реализация. CodeIT е пример за такъв чудесен проект, в който с удоволствие взехме участие за поредна година. Поздравявам Елена Маринова за страхотната инициатива“ – коментира доц. д-р Наталия Футекова, управляващ партньор на ERP.BG.

CodeIT е най-елитният частен национален конкурс по информатика в България, както и най-старият частен конкурс по програмиране в света. Провежда се без възрастови ограничения за участниците. Традиционно обаче в престижното състезание участват ученици и студенти с интереси в състезателното програмиране. Много от тях са настоящи и бъдещи медалисти от международни олимпиади. Този факт превръща CodeIT не само в престижно състезание за програмиране, но и в демонстрация за силата на българската школа в информатиката.