6 от най-известните българки се обръщат към своето 16-годишно Аз и споделят какво са научили през годините във видео кампанията “Когато бях на 16, не знаех…”. Те се обръщат и към сегашните тийнейджърки и им разказват как са се чувствали самите те на 16 и ги мотивират да са по-уверени в себе си, да не се поддават на външен натиск, да не спират да учат и да следват мечтите си.

Кампанията е на „Loveguide“ – платформата за здравно и сексуално образование в партньорство с Български фонд за жените. Заедно, чрез вдъхновяващите истории на любими актриси, певици, модели и телевизионни водещи, те дават ценни съвети и повече увереност на българските момичета в най-трудната възраст – тийнейджърските години.

Сред известните имена, които се включват в инициативата, са актрисите Весела Бабинова, Луиза Григорова, Силвия Петкова и Алиса Атанасова. От музикалната сцена участват Прея, Михаела Филева, Мила Михова, Йоко, Петя Алекса, Маги Джанаварова, Нора Караиванова и Рут Колева. Съвети към тийнейджърите дават още синоптичката и модел Нора Шопова, модната блогърка Ванина Ханджийска, популярните в „YouTube“ Теодора Цончева и Християна Пенева от „Айде.бг“.

Когато си във възрастта между 14 и 18 години, често си объркан, отчаян и не знаеш как да се справиш с предизвикателствата в тийнейджърските години, а те далеч не са малко, казват Николета Попкостадинова и Надя Здравкова от „Loveguide“, които провеждат часове по здравно и сексуално образование в страната и се срещат с хиляди тийнейджъри от цяла България.

В тези години не винаги имаш приятели, които да ти дадат ценен съвет, още по-малко го търсиш от родителите и учителите, а имаш толкова много въпроси. Тези, на които най-много вярваш и се възхищаваш, са известните лица, които са постигнали мечтите си и разбира се и ти искаш да си като тях. Затова решихме да съберем някои от най-популярните сред българските тийнейджъри жени и да ги помолим да споделят какво биха казали те на своето 16-годишно Аз, обясняват създателите на кампанията “Когато бях на 16, не знаех…”.

През целия месец март в социалните мрежи и онлайн каналите на „Loveguide“ ще се въртят заснетите видеа с посланията на известните жени, като Надя и Николета се надяват в кампанията да се включат и много други, които също да разкажат своята позитивна история на днешните тийнейджъри.

За първи път правим подобно нещо, но ако съберем достатъчно интересни и вдъхновяващи послания от много жени, се надяваме кампанията “Когато бях на 16, не знаех…” да се превърне в наша ежегодна инициатива в т.нар “женски месец”, допълват от „Loveguide“.

На 16 нямах представа, че ще сбъдна мечтата си да бъда на сцена, споделя в кампанията певицата Нора Караиванова. Не бързайте да пораствате, радвайте се на безгрижието да си на 16, е съветът на актрисата Силвия Петкова. Забавлявайте се, но винаги с мярка и без да губите контрол, казва на днешните тийнейджъри Михаела Филева. Не е нужно да си най-готиния в училище, пък ги успокоява Луиза Григорова, а моделът и синоптик Нора Шопова допълва: Не се срамувайте, ако сте различни. 

Маги Джанаварова, рапърката Йоко и певицата Петя Алекса също разказват интересни истории за себе си, като всички видеа ще бъдат публикувани в „YouTube“ канала на „Loveguide“. В него, всяка седмица тийнейджърите от цялата страна ще гледат ново видео с ценни съвети по едни от най-вълнуващите ги теми в тази възраст.

Тийнейджъри ни пишат всеки ден и ни задават всякакви въпроси, свързани с отношения, връзки, секс, какво да правят или да не правят с гаджето си, как да имат повече увереност, или как да се справят с натиска на връстниците и средата си. Ще използваме съветите на лицата, които те толкова много харесват, за да ги успокоим и вдъхновим да не се страхуват от грешките си, да не търсят чуждото одобрение и да са спокойни, че раздялата с гаджето не е краят на света, както често им се струва, казват Николета и Надя от „Loveguide“.

Още за кампанията “Когато бях на 16, не знаех…” – чуйте в звуковия файл>>